Follower

22 March 2011

A.K.U & KaMeRa

HaLLo BloggEr..... hari ni aku nk kongsi sket pasal hobi n minat aku terhadap kamera...korang mesti ada yg suka shoot2 gmbar kan...hahaha...ade gak yg Photogenic hahaha....so ape kate aku ajar skit2 psal camne nk guna kamera DSLR...hehe..jom

  • Lihat subjek pada bahagian matanya Jika merakam gambar potret, cuba letakkan kamera anda satu aras lebih beremosi dan mendapatkan watak sebenar seperti senyuman dan reaksi wajah subjek.
    dengan mata subjek (eye level). Ini akan menghasilkan gambar yang
  • Untuk gambar kanak-kanak, anda harus berada sama paras dengan subjek (eye level). Pastikan subjek melihat pada kamera anda. Ini akan mendapatkan interaksi dari subjek dan anda.
Cuba elak dari meletakkan subjek anda di tengah frame

Ini adalah sesuatu yang biasa jika kita merakam gambar. Kebiasaannya kita akan meletakkan subjek ditengah-tengah. Apa kata anda cuba sesuatu yang baru. Bayangkan 'viewfinder' anda mempunyai garisan grid seperti permainan Tic-Tac-Teo. Cuba bermain dengan meletakkan subjek anda pada satu pertemuan garisan tersebut. Ini juga dikenali sebagai ‘Rules of third’. Pasti anda akan dapat lihat perbezaannya.


0 komen: